Usluge

Ostale usluge koje pruzamo

Rafinacija zlata

Među procesima koji su dio zanatske proizvodnje nakita, važno mjesto zauzima rafinacija zlata i srebra iz različitih sekundarnih materijala.Rafinacija odnosno pročišćavanje plemenitih metala može se obavljati na dva načina; hemijski i elektrolitički.


Hemijska rafinacija je skup postupaka gdje se hemijskim postupcima obavlja rafinacija zlata i srebra. Elektrolitička rafinacija je postupak dobivanja čistog zlata ili srebra putem elektrolize.

 

 

Procjena vrijednosti

U pripremi za rafinaciju, u toku rafinacije i poslije rafinacije, neophodne su analize da bi cijeli proces bio kvalitetno obavljen. Analizom zlata utvrđujemo udio čistog zlata u nekom metalu (nakitu).

Postoji više metoda analize zlata i srebra:-metoda određivanja gustoće (preciznost mala)
-elektronička olovka (preciznost 4-8%)
-kamen (preciznost 1-2%)
-HRV (preciznost 0,1-0,5%)
-vatrena (preciznost 0,02%)

U našoj radionici analiza se obavlja tehnikom vatrene analize tkz. Kupelacijom. Proces kupelacije je jedan od starih ali pouzdanih načina analize zlata. Kupelacija se sastoji u oksidacionom topljenju olova sa plemenitim metalima ili legurama. Kao rezultat topljenja dobija se kuglica sa plemenitim metalima. Iz kuglice plemeniti metali se razdvajaju u kiselinama. Radi se o prastaroj metodi analize koju su prvi koristili Egipćani. Sve od tog vremena pa do danas važi za najtačniju tehniku analize plemenitih metala.